ИНТЕРВЈУ ИВИЦЕ ДАЧИЋА ЗА „КУРИР“

Лидер социјалиста Ивица Дачић и шеф српске дипломатије у интервјуу за „Курир“ објашњава зашто и после седам месеци није изабрао руководство странке, зашто је изостала прослава четврт века од оснивања СПС, али и о потезима српске дипломатије после вета резолуције у Сребреници, те напада на премијера Вучића.

Сваки се јубилеј слави. Ви не славите 25 година од оснивања странке, што је, искрено, чудно. Зашто?

-Нисте у праву. Нема никаквих скривених разлога. Сваке године имамо проблем, јер нам дан партије пада усред лета, што нема никаквог значаја за партијску активност. Ово је изборна година, наравно, мислим на локалу, а сви одбори имаће своје обележавање. У сваком случају, за крај године у Арени ће бити организована велика прослава.

Некако се чини да вам је чланство незадовољно јер не посвећујете довољно пажње странци. Главни одбор није изабран ни после седам месеци. Изгледа као да то намерно одлажете.

-Постоји разлог зашто га нисам сазвао. Прихватио сам захтев чланства да дође до реформи и промена у партији. Међутим, партијско руководство по општинским одборима је као своје кадровске предлоге дало све исте људе. Нисам хтео да идем у том правцу. Шта је циљ партије? Циљ партије је да има што више гласова. Данас стојимо боље, а немамо руководство, него само председника.

Да ли то треба да значи да је СПС заправо само Ивица Дачић и да вам они и нису потребни?

-Не, то би било упрошћавање ствари. Преломио сам. Партијско руководство биће изабрано сада у августу. Странка не зависи само од председника. Свако ко уђе у руководство треба да допринесе да сви заједно емитујемо једну слику која ће довести до тога да имамо много већи број гласова него сад. Не мислим да је ишта лоше произашло из тога што није било седнице ГО. Једноставно, било је потребно време да се охлади чорба.

У ком смислу?

-Знате ону народну да се не једе врела чорба. А ова наша чорба, мислим на СПС, била је прилично узврела.

Добро, да ли се чорба сад охладила? Да ли сте донели одлуку о потпредседницима?

-Чорба се охладила. Верујте, сви су схватили због чега то нисам урадио одмах. Сад смо сви заједно у истој чорби, у којој се налази цела наша партија. Сви делимо на исти начин ту судбину и зато је важно да из свега овога наставимо да будемо јединствени као партија, ми смо у прошлости имали најмање цепања.

Кад смо већ код цепања, очекујете ли да се незадовољни, а сигурно ће их бити, одлуче баш на такав потез?

-Свако ко је незадовољан, далеко му лепа кућа. Нисам видео да је иједан члан незадовољан. Признајем да је време да се цела та прича заврши и чекам да се сви врате с одмора. Ипак, не заборавите да сам ја председник странке и да ја доносим одлуке.

Није ли вам последња реченица супротна демократском духу који заговарате?

-Демократа сам у души колико и социјалиста. Али носим одговорност за резултат СПС. Чланство може да ме смени у сваком моменту. И Милошевић сигурно није питао Главни одбор и Извршни одбор кад је требало да повуче неки државни потез. Нашао сам најбоље могуће време за избор руководства. Што би се рекло, таман. Хоћу најбоље. А да ли су најбољи, видећемо.

Чланство СПС је незадовољно, жале се да немају добар третман партнера СНС. Да их СНС не поштује довољно?

-Искрен да будем, незадовољни су и са ДС. Нема ту другог решења него да будемо најбољи. Не знам коме се жале. Свако има своје. Кад разговарам са Вучићем или пре са Тадићем, свако од њих је имао своје противаргументе где говоре и о неким нашим поступцима на локалу. Односи на локалу су веома често оптерећени и неким личним односима који немају везе са страначким.

Да се ипак вратимо на високу политику. Грчка је отворила канцеларију на Косову, али тврде да неће бити признавања.

-Да, управо такво објашњење смо добили од Владе Грчке.

Косово је предало захтев за пријам у Унеско, шта то значи? Да ли ће им тиме бити отворена врата за добијање столице у УН?

-Није то исто. Унеско је мало слободнија организација. На чланство у Унеско сам упозоравао још почетком године, да ће они поднети захтев да буду чланица. Реч је о класичном извртању договора с Приштином, које смо последњи пут постигли у Бриселу.

Да ли је Србија у стању да излобира да Косово не буде примљено у Унеско?

-Урадићемо све што можемо, тражићемо да експерти дају своје мишљење. Лично сам ту тему покретао на састанцима с међинародним актерима.

Министар одбране Хрватске Анте Котромановић оптужио је Вучића да је деведесетих година држао пушку и сејао мржњу, те да нема право да говори о „Олуји“. Да ли је то још једна провокација хрватских политичара?

-Трудимо се да смиримо страсти и водимо конструктивну политику. Међутим, Србија има право да штити своје националне интересе. И то јој нико не може одузети. Наша конструктивност није наша слабост. Ако неко мисли да смо ми због тога слаби, треба да схвати да је то наша јача страна. Проблем је у томе што они од нас очекују да аплаудирамо њиховој прослави „Олује“. Е, то ипак неће моћи.

Да ли је нормално да Хрватска то од нас очекује?

-За њих је нормално јер су свих ових година несметано славили и правили такав амбијент.

Мислите ли да су кивни јер водеће земље ипак не желе да пошаљу своје јединице на одржавање војне параде у знак обележавања годишњице „Олује“?

-Вероватно. Први пут се десило да ипак постоји избалансиран став и у вези са свим што се догодило током комеморације у Поточарима.

Хоће ли Србија због изјава хрватског министра да уложи протестну ноту?

-Кад бисмо им сваки пут упућивали протестну ноту, напунили би свеску веома брзо. Према подацима, Србија је Хрватској у последњих неколико година упутила више од 150 протестних нота. Изјаве попут ове министра Котромановића удаљавају нас од регионалне срадње. Мало је нелогично да ми сад идемо заједно у Беч на конференцију западног Балкана. Кад је у нашем присуству Ангела Меркел, сви су фини док је наставник ту. А после дају изјаве којима се директно провоцира Србија.

Прошло је више од недељу дана од покушава линчовања Вучића у Поточарима. Сматрате ли да је осуда млака?

-Србија је упутила демарш БиХ, добили смо извињење. Што се тиче дипломатских односа, то је оно што можемо да урадимо. Следећа инстанца је враћање амбасадора. Србија једноставно не може да прекида односе са БиХ. Морамо да сарађујемо.

То је јасно. Али зар није провокација изјава Бакира Изетбеговића да се напад, атентат на Вучића, догодио спонтано?

-Не могу да говорим о истрази која се води. Власти БиХ, укључујући и Бакира Изетбеговића биле су у обавези да гарантују безбедност и сигурност Вучићу. То се подразумева. Босна је заказала. Да ли је у томе било и учешћа неких њихових функционера, то ће показати истрага. Потврђује се да онај ко другоме јаму копа, сам у њу пада.

Значи, у јаму су упале власти БиХ и Изетбеговић?

-Да, али Србија је увек спремна на тешке потезе у интересу мира.

Велике тензије су се подигле и због референдума у РС. Какав је ваш став о томе?

-Председник Додик је рекао да се о референдуму може разговарати и да се он може одложити.

Зашто се, према вашем мишљењу, међународна заједница противи одржавању референдума о правосудним надлежностима – Специјалном суду и Тужилаштву?

-Постоји огроман страх да би то могло да доведе до отцепљења Српске. Референдум је демократска институција, која се веома често спроводи у западним земљама, које су сад пртов тога. Али нико не може да каже да проблем не постоји и да о правосуђу у БиХ мора да се разговара.

Словеначки медији објавили су да ви водите њихову спољну политику због одлуке да не пошаљу јединице Парада у Хрватску?

-Дали су нам већи утицај него што имамо.

Месецима је тема и додељивање дипломатских пасоша људима који на то немају право.

-Трудили смо се да се промени закон и уведена је могућност да се спорни пасоши прогласе неважећим.

Како је могуће да имате право да издате, али не и да укинете дипломатски пасош? Имамо случај саветнице у Влади Душице Јевђеновић, која је полицајцима претила дипломатским пасошем кад су јој хапсили брата.

-То о чему ви говорите је питање за полицију. Говорим о другим стварима.

О којим? Да немате право да јој сад одузмете пасош.

-Желимо да уведемо систем. Увели смо ипак неки ред. Променили смо закон и могућност да се пасоши прогласе неважећим и, друго, установили смо нова правила ко уопште може да добије пасош. Сад се они издају врло реструктивно.

Да ли је саветници Јевђеновић пасош поништен или је тражено од ње да га врати?

-Не бих хтео да одговорим на тај начин јер се та тема политизовала. Не бих, такође, желео ни да говорим о појединим случајевима, већ о свима.

Ипак постоји сумња да ту девојку штити политичар с којим има сина? Можда и сам шеф државе?

-Нико ту никог не штити. Да вам кажем једну ствар, у МСП не постоји писани докази да је председник Томислав Николић ургирао да саветница Душица Јевђеновић добије дипломатски пасош. Тражио сам да се испита цео случај.

И дошли сте до закључка да Николић није ургирао?

-Да.

Најављивали сте неколико пута да ће амбасадори бити доведени до краја године. Шта је решено?

-Они ће бити у току следеће недеље решени.

Да ли вас је стид што већ три године немамо амбасадора у Немачкој, земљи која је толико важна за нас?

-Кад сам ја постао министар, именовали смо четири амбасадора и ниједна земља није остала без амбасадора у том периоду. Чекали смо на консултације и договоре у вези са тим да се нађе најбоље могуће решење. И то је био основни разлог. Надам се да ће све то бити у реду.

Да ли ће Србија због руског вета о резолуцији трпети последице у даљем току евроинтеграција?

-Неће имати никакве последице, предлог те резолуције био је један велики аутогол Велике Британије. Сви су свесни да тај предлог, на начин на који је Велика Британија то радила, није био добро припремљен. Не очекујем да ће то имати икакве последице по наш однос.

Верујете ли да ће бити ванредних парламентарних избора?

-Не знам зашто би били ванредни парламентарни избори, они се одржавају кад постоји нека криза.

Како Влада функционише? Какав је ваш однос са премијером?

-Влада функционише на најбољи могући начин. Ја се бавим суштинским питањима и сагласни смо кад је реч о циљевима.

Извор: Курир

ГО СПС Зајечар11043086_377451605712789_7815097748369544647_n1309168682_Clipart_Free

About Администратор СПС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *