ИНТЕРВЈУ СА НАРОДНОМ ПОСЛАНИЦОМ ИВАНОМ ДИНИЋ

Социјалистичка омладина Градског одбора Социјалистичке партије Србије у Зајечару разговарала је са младом посланицом  Иваном Динић из Ниша о интересовању младих да се боре за бољи положај у Србији али и о њиховом положају у политици. Народна посланица и потпредседница Социјалистичке омладине Србије се  радо одазвала позиву омладине да ускоро посети и Градски одбор СПС у Зајечару.

Која је ваша главна мотивација за бављење политиком?

Иако је уобичајено да говоримо да „неко некога мотивише”, стварност је да у односима између људи не постоји механички однос узорка и последице. Зато што свако за себе одлучује како ће да се понаша, ми немамо моћ да будемо узрок туђег понашања. Из истог разлога следи да не можемо другога да мотивишемо, већ само можемо да га позовемо да се понаша на одређени начин. Та разлика између узроковања и позивања је велика.

Иако је свако тај који себе мотивише или демотивише, нико није имун на поруке других људи којима га позивају да се понаша на одређени начин. Када некоме упутимо неку поруку, ми, бар за тренутак, утичемо на начин на који размишља. Ако желимо да се нека особа, ангажује у некој активности, тада је најбоље да му ту активност представимо као добар начин на који може да оствари неку од својих високих вредности. И зато је добро да знамо или да погодимо шта је некоме важно.

Оно што је мени важно јесте да у држави створимо јак институционални оквир у коме ће бити довољно простора за стварање здравог система. Здрав систем је систем јасно утврђених правила која поспешују економски раст и развој државе на најбољи могући начин, начин који омогућава квалитетан и разноврстан живот свим нашим грађанима и грађанкама, младима сигуран и перспективан разлог да остану у својој земљи и допринесу грађењу боље и стабилније будућности за себе и будуће нараштаје а старима мирно старосно доба.

Бити представник младих и жена у скупштинским клупама сигурно захтева много одрицања. Колико је потребно труда, рада и времена да се све то постигне?

Политика претпоставља почетну разноврсност стајалишта, па је помирење разлика међу укљученим странама такође један од њених циљева. Донешена одлука, иако тежи заједничком добру, може задирати у супротне интересе неких припадника одређене групације, што отвара могућност да је они не следе. Баш због тога бављење политиком није посао већ целодневна активност посвећена испуњењу циљева једног душтва у целини. Већ као таква одговорност бити представник друштва и младих људи захтева много труда и улагања у разумевање различитих проблематика и свести. Нећу рећи да полтика одузима неизмерно много времена јер она заправо даје једнако много утицаја и решења , и увек даје више од онога сто се уложи, а то је опште добро које се не може измерити трудом, залагањем или радним временом.

Ваш поглед на тренутни положај младих у Социјалистичкој партији Србије?

Социјалистичка Партија Србије је Партија савремено орјентисане левице која својом идеологијом и сталним осавремењивањем заправо тражи и подразумева  учешће младих и њихових нових, свежих идеја које би се интегрисале у пракси. Сама потреба за подмлатком створила је доста простора младим људима у СПС-у  где су њихова залагања и учествовање у јавном животу  као и сугестије у вези решавања свих реалних проблема  21. века  добро дочекане.

Колико по Вашем мишљењу младе људе у Србији занима политика?

Из дана у дан млади људи се све више интересују за политичку стварност Србије и имају жељу да учествују у грађењу једног здравијег, стабилнијег система који ће пружати извеснију будућност. Млади људи су схватили да пуко посматрање са стране не може дати резултате ни приближно као узимање учешћа и рад на мењању и  унапређивању свега онога што омогућава брз напредак наше земље.

На који начин приближавате младима политику коју заступате?

Најпре дељењем истих вредности и циљева .Борбом за оно што ће задржати младе људе у нашој земљи и створити економски здраво тло за нове нараштаје. Као народни посланик такође и предлагањем решења које се сматра рационалним и исправним. Друге чланове друштва  потребно је придобити за ту опцију, што се постиже расправом и уверавањем. Стога је комуникација изузетно важна за политику, а у себи садржи и борбу за постизање договора, консензуса. Јер је једино сложан и упоран приступ онај који резултира рађањем, грађењем и остваривањем стабилног и јаког друштвеног система.

Шта би сте поручили младима у Србији?

За социјалну, привредну, политичку, националну, културну државу стварајмо заједно.

Не одустајмо.

ГО СПС Зајечар11043086_377451605712789_7815097748369544647_n1309168682_Clipart_Free

About Администратор СПС

One thought on “ИНТЕРВЈУ СА НАРОДНОМ ПОСЛАНИЦОМ ИВАНОМ ДИНИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *