МИНИСТАР АНТИЋ: ЗАТВАРАЊЕ РУДНИКА ВРШКА ЧУКА НИЈЕ У ПЛАНУ ОВЕ ВЛАДЕ!

Министар рударства и енергетике Александар Антић посетио је данас рудник Вршка Чука у Аврамици.
Министру је у руднику Вршка Чука представљен филтер антрацит за пречишћавање воде. Ово приликом је Антић рекао да је рудник Вршка Чука дуго времена словио за рудник који нема перспективу, али да је овај антрацит нова шанса за рудник.

„Ово може да буде једна нова шанса за овај рудник. Ја имам поприличну дозу оптимизма и жеље да моје Министарство и Влада заједно са људима који воде овај рудник и овај пројекат, до краја одговорно размотримо које су могућности за развој овог производа. Рударство није ин, поготово кад је угаљ у питању. Поџемна експолатација угља је нешто из чега се излази. Најразвијеније рударске земље су из тога давно изашле, зато што то није еколошки и зато што то није будућност. Овде сада имамо једну потпуно контра слику. Овај производ је управо у функцији екологије и будућности“, рекао је Антић и додао:
„Спреман сам да дам подршку за анализу и развој овог пројекта. Дубоко верујем да ћемо на овом радити. У медијима има најава како ће и овај рудник бити затворен. Ја кажем да тако нешто није у плану ове Владе. Прво, тако нешто у рударству не постоји. И када се неко одлучи на процес затварања рудника, то је један одговоран рударски пројекат који мора да се реализује у складу са законом и то траје годинама. Ово може бити озбиљна ашанса за овај рудник, не треба падати у еуфорију, него треба радити озбиљно и марљиво да би се ово изанализирало до краја и да би се промовисало као производ са којим овај рудник може да доживи неку своју нову будућност“.

На питање да ли рудари треба да се плаше за своју егзистенцију министар Антић је нагласио:
„У овом тренутку почињемо реализацију плана реструктурирања и реорганизације финансијске консолидације ЈП ПЕУ Ресавица и тај процес ћемо радити заједно са експертским тимом Светске банке. Ови рудници су нам махом у неразвијеним срединама или у срединама које су рудне средине, стратешки важне за Републику Србију. Овде, на територији општине Зајечар готово 500 људи ради у рудницима Лубница и Вршка Чука. Ми морамо да водимо рачуна и желим да вас уверим да ћемо то радити максимано одговорно и на један пажљив начин према рударима као људима који раде један частан посао и прихрањују своје породице, радећи најтежи посао“, истакао је министар и најавио:
„Покушаћемо да развијемо пројекте који ће сачувати све руднике које је могуће сачувати, ако нешто није могуће онда ћемо да пребацимо рударе из једног рудника у други. Ако неко и у тој перспективи не буде хтео да ради тај посао, биће му понуђен неки пристојан социјални програм“.

Извор: radiomagnum

Извор: zajecaronline

ГО СПС Зајечар

11043086_377451605712789_7815097748369544647_n1309168682_Clipart_Free

About Администратор СПС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *